Ik ben iemand/ niemand

Auteur

 Guy Didelez

Illustraties

Herman Houbrechts

Uitgeverij

Uitgeverij Manteau, eerste druk maart 2009, tweede druk juni 2009, derde druk maart 2011, vierde druk februari 2012, vijfde druk 2017

In de vijfde druk werd ook een geactualiseerd nawoord toegevoegd. 

398 pagina’s, prijs 18,95 euro

Beschikbaar

Dit boek is verkrijgbaar in de boekhandel

Inhoud

Realistisch relaas over generatiearmoede achter anonieme gevels.

Ik ben iemand/niemand is het unieke en waargebeurde verhaal van Emilie en haar gezin. Zij slaagt erin om alles, van bij haar geboorte tot vandaag, nu ze eenendertig is, neer te laten schrijven in een roman over haar leven. Ze heeft het over haar turbulente schoolcarrière, haar wilde uitgaansperiode en over haar liefdes. Maar vooral over haar leven in armoede in onze welvaartmaatschappij.

Met Ik ben iemand/niemand publiceert Guy Didelez opnieuw een aangrijpend, romantisch, soms humoristisch verhaal, dat je niet licht zult vergeten. Het is vooral een boek dat respect afdwingt voor de kracht en de overlevingsvaardigheden die bij gezinnen in armoede dagelijks aan de orde zijn.

Guy Didelez werkte voor dit verhaal samen met Lieven De Pril die professioneel en als vrijwilliger actief is bij Welzijnszorg-Armoede Uitsluiten en de vzw Welzijnsschakels, waar armen het woord nemen. Hij bouwde via deze werking vriendschapsrelaties op met veel gezinnen in verborgen armoede. Een van die gezinnen vroeg hem om hun levensverhaal uit te schrijven.

Persreacties

…een toegankelijk en meeslepend verhaal. De Standaard

Dit boek, dat leest als een trein, heeft me enorm doen nadenken over in welke situaties mensen terecht kunnen komen” EEN LEZER

Het theaterstuk op basis van de roman is zeer sterk en ontroerend. Het toont de complexe gelaagdheid van armoede, met zijn blije kanten en zijn diepe kwetsuren. (Koen van Sevenant, auteur-vormingswerker rond armoede)

De voorstelling ‘Leven in een Krabbenmand’ heeft hier diepe indruk nagelaten. Proficiat. (’t Kiertje, Vorselaar)

Mijn leerlingen hebben het boek al ‘verslonden’… Waar ze eerst tegenop zagen, was het achteraf bekeken voor hen een ‘belevenis’ met de nodige tranen. Ze waren onder de indruk én willen dit boek niet meer wegdoen. (Ann, leerkracht)

Het alter ego van Marleen Merckx, een getormenteerde vrouw van om en bij de veertig, dramatiseert niet, maar bezondigt zich evenmin aan geromantiseerde beschouwingen. Merckx vindt een bewonderenswaardig evenwicht tussen humor en tragedie, smart en hoop en creëert zo het effect van een rollercoasterrit door het land der armen. (Peter Briers in Gazet van Antwerpen)

Waarvoor ik je vooral wou gelukwensen is dat je de armoede met evenveel eerbied als realiteitszin hebt beschreven en wel zo vlot dat het erop leek als lezer in de appeltaarten te bijten, die op het feest van de Kerstman de algemene vreugde bevestigden. Je hebt je schrijftalent ontwikkeld ten dienste van deze mensen en ik heb ze één voor één ten overvloede herkend… (Karel Staes, auteur en welzijnswerker).  

Wil je nog meer overweldigende reacties van de lezers lezen, klik dan hier. 

Weetjes

 Over het boek werd ook een interessante website gemaakt met o.a. tientallen reacties van lezers en richtlijnen hoe vormingswerkers met het boek aan de slag kunnen gaan: www.ikbeniemandniemand.be.

Over dit boek gaf Guy Didelez heel wat gesmaakte en druk bijgewoonde lezingen. 

Met ‘Ik ben iemand/Niemand’ werden Lieven, de hoofdpersonages en Guy uitgenodigd op het koninklijk paleis. Na het lezen van het boek was koningin Mathilde zo onder de indruk geraakt van het verhaal dat ze graag een gesprek had over dit levensverhaal en over verborgen armoede in het algemeen.

Guy Bernaert bewerkte dit boek tot de theatermonoloog Leven in een Krabbenmand, die gespeeld werd door Marleen Merckx, in productie genomen werd door Theater Paljas. Het stuk (dat o.a. ook in het VRT-journaal aan bod kwam) werd op enkele jaren tijd zo’n 200 keer opgevoerd. 

Naast de theatermonoloog schreef Guy ook een volavondstuk voor het amateurtheater onder de titel ‘Ontsnapt uit de Krabbenmand’

Tot slot bewerkte Guy het boek ook nog naar een dialoog met als titel ‘Ik ben iemand niemand’. Na de opvoeringenreeks van Marleen Merckx trekken Stefanie Moens en Thomas De Wit van pacoproducties onder een steeds groeiende belangstelling rond met een heel doorleefde, heel oprechte versie van het stuk.dat niemand onberoerd laat.  

N.a.v. dit boek werd Guy gecontacteerd door ‘Geknipt’ een samenwerkingsverband van een aantal Mechelse sociale organisaties met de vraag een boek over kinderarmoede te schrijven. Dit resulteerde in Pestkoppen en Windbuilen, een kinderboek waarin zowel het thema pesten als het thema kinderarmoede aan bod komen.

Hou je van realistische en gevoelige verhalen als Ik ben iemand/niemand dan zou je ook Het Pest Actie Plan, (+9), Zie me graag (+9)  Gebroken glimlach, +12)  Puur (+13)  Eeuwig Zwijgen, (+12)  Omdat ik niet wou kussen, (+13)  Zoete Wraak, (+14), De cocon (+14)  of Pril Geluk (+15) kunnen lezen. Ook ‘Clash‘, De wraak van de Jakjongen en ‘Molokai: de tocht van Beeldschoon en Lieveling‘ het eerste boek van de Damiaantrilogie bevatten naast een dosis stevige spanning ook heel veel emoties.  

 

 

Wil je de koekjes op deze site aanvaarden ?

Jouw gegevens worden enkel hier gebruikt en niet doorgegeven aan ander partijen. Nog meer info over je privacy kan je hier vinden