Ik ben iemand/niemand: een toneelstuk gebaseerd op de roman 'Ik ben iemand/Niemand' van Guy Didelez.

Wat voorafging

'Ik ben iemand/niemand' is een aangrijpend toneelstuk gebaseerd op het gelijknamige boek dat in 2009 door uitgeverij Manteau gepubliceerd werd, intussen al aan een vijfde druk toe is en heel veel lezers heeft weten te beroeren, wat overduidelijk blijkt uit de lezersreacties op http://www.ikbeniemandniemand.be/gastenboek.

Van dit boek verscheen ook een monoloogversie door Guy Bernaert geschreven, onder de titel 'Leven in de Krabbenmand'. Het stuk werd gebracht in een productie van theater Paljas en gespeeld door Marleen Merckx. Met inmiddels zo'n 220 opvoeringen in vele toneelzalen en culturele centra over heel Vlaanderen gooide dit stuk hoge ogen.Daarnaast maakte Guy Didelez met 'Ontsnapt uit de Krabbenmand' ook een volavondversie die door het (amateur)theater gebracht kan worden. 

Toen theater Paljas na een aantal jaren besloot om de monoloogversie te stoppen, bleven er echter nogal wat organisatoren op hun honger zitten. De problematiek van armoede was zo nijpend dat de vraag naar een aangrijpend en inleefbaar stuk eigenlijk nooit is stilgevallen. Daarom besloot Guy Didelez om naast de volavondvoorstelling voor een volledig gezelschap onder de titel 'Ik ben iemand/Niemand' ook nog een dialoogversie te maken, die op aanvraag gespeeld kon worden in culturele centra en dergelijke. Pacoproducties nam de voorstelling onder haar vleugels en Stefanie Moens en Thomas De Wit wisten de hoofdpersonages uit het boek op zo'n levensechte manier vorm te geven dat de belangstelling sinds de start van de dialoogversie maar blijft toenemen. 

Thema: armoede, geweld

Leeftijd: Vanaf 16 jaar. 

Duur 55 minuten

Regie: Thomas De Wit

Auteur Guy Didelez

Acteurs: Stefanie Moens en Thomas De Wit

Het verhaal 

Ik ben iemand/niemand is het unieke en waargebeurde verhaal van Emilie en haar gezin. 

Ze slaagt erin om alls van bij haar geboorte tot vandaag, nu ze eenendertig, neer te laten schrijven in een roman over haar leven. Ze heeft het over haar turbulente schoolcarrière, haar wilde uitgaansperiode en over haar liefdes, maar vooral over haar leven in armoede in onze welvaartmaatschappij. 

Met 'Ik ben iemand/niemand' publiceert Guy Didelez opnieuw een aangrijpend, romantisch, soms humoristisch verhaal, dat je niet licht zult vergeten. Het is vooral een verhaal dat respect afdwingt voor de kracht en de overlevingsvaardigheden die bij gezinnen in armoede dagelijks aan de orde zijn. Guy werkte voor dit verhaal samen met Lieven De Pril die professioneel en als vrijwilliger actief is bij Wenzijnszorg - Armoede Uitsluiten en de vzw Welzijnsschakels, waar armen het woord nemen. Hij bouwde via deze werking vriendschapsrelaties op met veel gezinnen in verborgen armoede. Een van die gezinnen vroeg hem om hun verhaal uit te schrijven, waarna Lieven zich tot Guy wendde. 

Het stuk wordt gebracht door pacoproducties. Voor meer informatie, prijzen en contact met het productiehuis klik hier.  

Weetje

Ben je op zoek naar meer informatie over de toneelstukken die op basis van Guy's boeken voor young adults gebracht worden, kijk dan zeker ook eens naar Het Pest Actie Plan, Zwanenzang en Gebroken Glimlach.